Що таке подагра

Подагра – це захворювання, пов’язане з порушенням обміну речовин, внаслідок якого уповільнюється процес виведення з організму сечової кислоти. Її підвищений вміст у крові призводить до кристалізації та відкладення у суглобах, нирках та інших органах. Найбільш відчутною ознакою подагри є сильний суглобовий біль, переважно в області великого пальця на нозі. Основна частина сечової кислоти виводиться через нирки, решта через кишечник і шкіру. При підвищеному її освіті та уповільненому виведенні відбувається кристалізація та відкладення у нирках та суглобах. Зменшення ж виведення може статися від впливу діуретиків, алкоголю, невеликих доз ацетилсаліцилової кислоти, кофеїну, димедролу, діазепаму, вітамінів В12 і С, свинцю. До розвитку «свинцевої подагри» (від впливу свинцю) призводить застосування в побуті свинцевих фарб, вживання сурогатного алкоголю.

Підвищенню утворення сечової кислоти сприяє великий вміст у раціоні пуринових речовин. Вони містяться в щавлі, холодці, наваристих бульйонах, жирному м’ясі, печінці, нирках, сардинах, анчоусах та сухому вині. Тому неправильне харчування розвитку подагри має основне значення. Однак не менш поширеними причинами великої освіти сечової кислоти є хвороби крові, печінки, проведення хіміотерапії та зловживання алкоголем.

Високий показник сечової кислоти в плазмі може тривалий час не викликати подагру. Але при зниженні температури тіла процес кристалізації відбувається набагато швидше, тому через недостатнє кровопостачання суглобів і хряща відкладення відбувається саме в цих місцях, викликаючи гострий подагричний артрит.

Найчастіше подагра вражає суглоби нижніх кінцівок, переважно перший плюснефаланговий суглоб (з’являється так звана кісточка на великому пальці ноги). Рідше страждають на інші суглоби. Провокуючими факторами у прояві перших та наступних ознак подагричного артриту є травми, надмірне фізичне навантаження, нервова перенапруга, відвідування сауни, інфекції, застосування деяких ліків та похибки у харчуванні, а саме переїдання, голод, вживання спиртного та м’яса.

Велика частина нападів подагри припадає на нічний час і супроводжується нестерпним болем, почервонінням та припухлістю навколо суглоба, місцевим підвищенням температури. У поодиноких випадках підвищується температура всього тіла. Приступ може тривати від кількох днів за кілька тижнів, після чого суглоб повертається до нормального стану. За відсутності лікування міжприступний період постійно коротшає, а інтенсивність болю збільшується.

Симптоми подагри залежать від стадії захворювання і виявляються не тільки суглобовим синдромом і появою подагричних вузлів (тофусів), а й захворюваннями нирок. Нерідко на тлі цих змін виникають ожиріння, гіпертонія, порушення вуглеводного обміну та ішемічна хвороба.

При своєчасному ранньому лікуванні подагри можна розраховувати на сприятливий прогноз. Однак дотримання дієти і прийом деяких протиподагричних препаратів може бути довічним. Перерви в лікуванні здатні призвести до повторення нападів та прогресування хвороби.