Як випрати мазут з одягу

По-перше, до початку процесу «звільнення» тканини, спробуйте засіб на виворітному шві, а щоб ліквідація забрудненої ділянки обійшлася без непотрібних наслідків, попрацюйте не тільки над самою плямою, а й навколо неї.

По-друге, щоб не забруднити чисті місця, очищайте бруд круговими рухами від краю до середини. І останнє, перед чищенням підкладіть під виворот тканини з плямою щось тверде і обгорнуте кількома шарами чистої тканини або марлі.

Щоб позбавити мазут вирішальних переваг, беріться за нього відразу після виявлення та дійте рішуче. Можна, підклавши під пляму шматок світлої тканини, обробити «агресора» змоченою в бензині або розчиннику ваткою (тампоном). При цьому «атаку» слід починати з країв, щоб пляма не поширювалася, тільки не забувайте своєчасно, у міру забруднення, змінювати знаряддя праці. Після цього річ потрібно замочити у спеціальному засобі для білого, а потім вручну випрати її згідно з інструкцією (прати слід руками для того, щоб у машинці не залишився запах бензину).

Інший спосіб ґрунтується на використанні господарського мила з гліцерином, а якщо таке в домашньому господарстві відсутнє, то підійде просте вершкове масло. Спочатку змастіть їм пляму і залиште на півгодини, а потім випрати одяг з використанням порошку.

Існують і інші методи боротьби з мазутом. Так, можна спробувати позбутися від нього за допомогою евкаліптового масла. Нанесіть на забруднене місце і втирайте ватним тампоном до повного очищення, а потім добре витирайте річ. Або звернутися за «підтримкою» до таких перевірених рідин, як солярка чи бензин. Тобто спочатку нанести на пляму олію або маргарин, а потім намочити шматочок вати в одному з вищевказаних розчинів і добре втерти в мазут. Після чого, відповідно, тканину необхідно випрати. Щоб уникнути непотрібних ексцесів, робіть це якнайшвидше і в приміщенні, що добре провітрюється.

Одні господині радять боротися так: підклавши папір, що добре вбирає, кілька разів пройтися по забрудненій поверхні гарячою праскою. Більшість мазуту «перейде» на паперовий носій, а залишки ви можете ліквідувати за допомогою щітки і тієї ж евкаліптової олії.

Інші віддають перевагу каустичній соді (порошок продається в госпмагах), замиваючи забруднену річ спочатку в содовому розчині, а потім у порошку.

Треті ж змішують чайну ложечку білої глини та стільки ж сухого крохмалю з кількома краплями нашатирю (нашатирний спирт) та скипидару, а потім втирають цю суміш у пляму. І давши йому висохнути, обробляють щіткою (якщо мазут зник не повністю, повторюють процедуру ще раз).