Як зробити гудзик

Ґудзики є не тільки чисто функціональною деталлю одягу, а й декоративним елементом її оздоблення. Гудзики ручної роботи можуть освіжити вигляд добряче набридлого піджака або сукні, прикрасити сумку. Існує багато способів виготовлення цих корисних предметів. У домашніх умовах їх можна зробити з полімерної глини, дерева, шкіри, тканини, вовняних ниток або шнура. Шкіряні гудзики

Зі шкіри товщиною три-чотири міліметри можна виготовити гудзики досить простим способом, вирізавши фігуру потрібної форми за допомогою гострого ножа або ножиць по металу.

Для того щоб такий ґудзик можна було пришити, у його середині потрібно зробити пару отворів. Дірки в товстій шкірі робляться пробійником невеликого діаметру або, якщо пробійника потрібного розміру в господарстві не виявилося, товстою голкою.

Гудзики зі шнурів та ниток

З металевих, пластикових або дерев’яних кілець можна зробити гудзики, щільно обмотавши основу товстими вовняними нитками, декоративним шнуром, вузькими смужками або стрічками.

Коли отвір у середині ґудзика виявиться майже закритим, кінець шнура пришивається міцною ниткою до обмотки і простягається через центр на бік, яким гудзик буде прилягати до тканини. Зі шнура формується петелька, а кінець шнура знову простягається в отвір на гудзику. На лицьовій стороні до шнура пришивається намистина, яка його фіксуватиме.

Петельку гудзика, зробленого з стрічк або ниток краще додатково обмотати нитками. Якщо для виготовлення ґудзика використовувався шкіряний шнур, його можна зафіксувати на лицьовій стороні, зав’язавши об’ємний вузол.

Ґудзики, обтягнуті тканиною

Для виготовлення ґудзиків можна не тільки обмотувати кільця, а й обтягувати їх тканиною. Для цього з відповідного за кольором матеріалу вирізається кружок діаметром більше ніж у кільця, що обтягується, по краю кола прокладається намітний шов і тканина стягується цим швом навколо кільця.

Стягнутий хвостик можна закрити навколо того ж діаметру, що і кільце, вирізаним з тканини. Якщо пришити коло яскравими нитками, вони стануть додатковим елементом обробки ґудзика. Перед пришиванням краю деталі слід підігнути усередину.

Нитками того ж кольору прокладається шов уздовж внутрішньої частини кола кільця. Пришивати такі гудзики можна прямо через тканину, якою обтягнута основа.