Чим займаються психологи

Якщо ви незадоволені, роздратовані, відчуваєте стрес або насилу справляєтеся з негативними емоціями, вам допоможуть психологи. Знаючи, що вони роблять і як правильно вибрати фахівця, вам буде легше зробити перший крок. Будучи експертами в поведінці, консультанти вивчили, як працює людський розум, як люди думають, реагують і поводяться. Це фахівці, які спеціалізуються на лікуванні проблем психічного здоров’я та поведінки людей.

Різниця з психіатрами полягає в тому, що психолог насамперед допомагає депресивному пацієнту шляхом консультування та психотерапії. Психіатр також використовуватиме розмовну терапію. Але, крім того, може призначати ліки.

Що вони роблять?

Багато з них навчаються в клінічній психології. Ця галузь науки про розум включає спеціалізовану підготовку з розладів психіки і психологічних порушень. Три її основні напрямки – це когнітивна поведінка, психодинамічний підхід і гуманістична перспектива.

Клінічні експерти також можуть спеціалізуватися в судовій, нейропсихологічній або освітній сферах.

Є багато способів допомогти іншим. Підтримка може передбачати фізичну участь, або впливати на емоційні резерви. Деякі зосереджуються на тому, щоб допомагати іншим на інтелектуальному рівні, тоді як інші звертаються до духовності, щоб направляти їх на те, що здається правильним.

Ті, хто хоче зробити кар’єру з турботи, допомагаючи та підтримуючи оточуючих, звертаються до численних можливостей роботи психотерапевта. Яка ставить потребу в допомозі на центральне місце. Незалежно від того, чи веде цей шлях до терапії, консультування, психіатричної допомоги, навчання та багатьох інших, існує безліч способів, якими людина, що бажає служити людям, може перетворити це покликання на кар’єру на все життя.

Практики працюють у таких галузях, як школи, лікарні, громадські служби охорони здоров’я, суди, в’язниці, підприємства та приватно. Є також посади в галузі викладання та досліджень.

Вони можуть спеціалізуватися на допомозі дітям, підліткам чи сім’ям або на конкретних психологічних проблемах. Психологи можуть проводити тести, наприклад, особистісні, на вміння, професійні та дослідницькі. Процес тестування дуже корисний, особливо якщо ви не впевнені, яку професію обрати, або яка робота вам підходить.

Ви можете звернутися по допомогу до психотерапевта в таких випадках, як:

  • депресія, занепокоєння або стрес
  • зловживання наркотиками та алкоголем
  • труднощі з навчанням
  • розлади харчування
  • страхи та фобії
  • фінансове питання
  • низька самооцінка
  • посттравматичний стресовий розлад
  • розрив стосунків
  • домашнє насильство
  • старіння
  • горе або втрата.

Фахівець прислухатиметься до проблем пацієнта та оцінюватиме ситуацію. Наскільки добре людина функціонує емоційна, розумово та інтелектуальна. Потім він визначить основну причину труднощів та емоції й думки, які відчуває клієнт. Наступним кроком буде вивчення способу мислення, навичок і поведінки, які учасник терапії зможе використати для більш ефективного вирішення своїх проблем.

Перш ніж записатися на прийом, поговоріть із потенційним терапевтом телефоном. Розкажіть про те, як ви почуваєтеся, і про те, до чого хотіли б прийти. Запитайте їх про досвід роботи зі схожою проблематикою. Запитайте, який підхід до терапії вони зазвичай пропонують, і подумайте про те, підходить вам це чи ні.

Інші запитання, які необхідно поставити:

  • Як ви можете мені допомогти?
  • Скільки сеансів мені потрібно?
  • Як часто мені потрібно вас бачити?
  • Яка вартість послуг?

Як знайти відповідного психолога

Ви можете скористатися рекомендаціями своїх друзів і знайомих або інших фахівців системи охорони здоров’я, яким довіряєте.

Багато людей обирають варіант пошуку через інтернет. У такому разі уважно вивчіть профіль потенційного консультанта, відгуки про його роботу і дані про освіту та сертифікацію.

Незалежно від того, яка причина звернення по допомогу, важливо знайти психолога, з яким вам комфортна і якому ви зможете довіряти. Можливо, вам доведеться зустрітися з кількома фахівцями, перш ніж знайдете того, хто підійде саме вам. Як правило, експерти спеціалізуються в різних галузях, тож ви можете звернутися до одного терапевта, і якщо він відчує, що хтось інший краще допоможе з вашими потребами, вас перенаправлять.

Як це – відвідувати психотерапію?

Перше, що потрібно обговорити, починаючи працювати з будь-яким консультантом, це питання конфіденційності, що є вашим правом на недоторканність приватного життя. І в основному означає, що все, що ви обговорите, залишиться строго між вами.

Наступне – це повна оцінка вашого психічного здоров’я, низка запитань про те, що відбувається у вашому житті, подробиці про ваше минуле, сімейне життя та особисту історію.

Оцінка є важливим першим кроком, оскільки це допомагає психотерапевту зрозуміти, що вас турбує, і, що важливіше, як вам допомогти. З вами обговорять план продовження, зокрема, як часто рекомендується проводити сесії і як довго.

Зазвичай сеанси відбуваються щотижня або раз на два тижні протягом певного періоду часу. Тривалість вашого лікування може варіюватися від кількох тижнів до місяців, залежно від того, що вам потрібно. Зустріч зазвичай триває близько 50 хвилин, але іноді буває довше.

Якщо у вас виникли проблеми або питання, які потребують професійної допомоги, не соромтеся звернутися до психолога. Психологи – фахівці, навчені та досвідчені в роботі з різними емоційними та психологічними проблемами.

Вони можуть допомогти вам розібратися у своїх емоціях, навчити ефективних стратегій управління стресом, допомогти вам розвинути краще розуміння себе і своїх стосунків, а також допомогти вам досягти своїх цілей і поліпшити якість життя.